was successfully added to your cart.

Kurv

Solens påvirkninger på huden

By september 25, 2019Nyheder

Solens påvirkninger på huden – Vi tager det lige en gang til…
Vi ved godt at i alle har hørt det før; hvor vigtigt det er at bruge solcreme.
Og trods de utallige budskaber, så er der mange der ikke bruger solcreme hver dag….
Så nu tager vi lidt ekstra fat og udgangspunkt i solen, huden og solcreme…

Mange har mange argumenter for hvorfor ikke bruge solcreme såsom:
– Skal jeg bruge det hele året rundt? Også når det regner og er overskyet?
– Jeg vil gerne være brun så derfor bruger jeg ikke solcreme.
– Det kræver endnu flere produkter og det gider jeg ikke.
– Jeg vil hellere bruge pengene på produkter med anti-age.

Nogle af disse argumenter vil vi komme omkring, så læs med, der er højst sandsynligt et eller flere af ovenstående argumenter du kan genkende…

 

Solens første stråler i foråret – vi knus ELSKER det….
Og det gør vi alle og dem skal vi da også nyde, når vi efter en lang vinter, endelig mærker solens varme, energi og glæde.
Men man skal gøre det med omtanke og det er det, vi vil forsøge at belyse for jer her hvad det har af konsekvenser.
Når vi her i Skandinavien møder foråret med vores vinter-blege hud og sidder og soler os lidt på terrassen, så får huden decideret et chok. Selvom solen ikke føles varm, så brænder den og kan skabe store problemer i huden. UV-indekset er højt allerede i foråret.

Men hvad er UV-stråler?
I vores indledende argument, som i kunder oftest bruger, til hvorfor i ikke bruger solcreme:
Hvorfor skal jeg bruge solcreme året rundt, når det regner eller er overskyet?

Det skal du fordi:

 • UVA-stråler findes året rundt også på overskyet dage. De udgør i sig selv 95% af de ultraviolette stråler vi bliver udsat for.
  De stråler kan trænge igennem skyerne, glas og ned i Dermis som er hudens nederste lag.
  UVA-stråler kan ikke mærkes ligesom UVB strålerne kan, og kan derfor trænge godt ned i huden uden vi bemærker det.
  UVA-strålerne producere Frie Radikaler, som er det der er med til at nedbryde huden og forandre hudens celler og skaber for tidlig ældning, pigmentforandringer, soleksem og i værste fald hudkræft.

Prøv at tage et lille blik ind i spejlet og specielt til dem som ofte kører bil og læg mærke til om jeres venstre side af ansigtet har lidt flere pletter og pigmentforandringer end i venstre? Hvis du kan se det, så kan det skyldes at selvom man sidder i bilen bag en glasrude, så er man altså ikke beskyttet for solens UVA-stråler.
Manden her er en lastbil chauffør og har siddet bag en rude det meste af sit liv.
De findes året rundt også på en overskyet dag, så argumentet for ikke at bruge solcreme året rundt er ikke et sundt valg for huden og dig.
Hvis du ikke kan se det, så må vi beklage dig med, at pigment forandringer ikke nødvendigt kan ses nu og her, men kan bryde frem uden varsel, i fuldt flor. Disse skader kan stamme helt tilbage fra barndommen og bare ligger underliggende i huden.
Faktorer som UV-stråler, stress og hormonelle forandringer kan udløse de underliggende pigmentskader.

 • UVB-stråler udgår 5% af ultraviolette stråler vi bliver udsat for og de bliver bremset af skyerne og glas men kan trænge ned i Epidermis som er det øverste lag i huden og det er de stråler vi kan mærke og giver vores kulør og solbrændthed. De kan også give forbrændinger, allergiske reaktioner og hudkræft.

  Så hvis jeres argument er at i ønsker at få kulør og derfor ikke bruger solcreme, så udsætter i jer faktisk selv for flere farlige stråler end i rent faktisk får af kulør. Man kan sagtens blive brun selvom man anvender solcreme.

 

Solcremens virkning.
SPF står på alle solcremer og står for Sun Protection Factor.
Faktortallet, altså SPF 30, 40 eller 50 er et tal vurderet ud fra hvor meget stråling der skal til for at det giver rødme i huden og derfor er SPF kun et vejledende faktortal.
Det afhænger nemlig af den enkelt person, hvor lang tid og hvornår på dagen man opholder sig i solen.
Hvor meget man har påført af solcreme, hvor meget man opholder sig i skygge, er tildækket af tøj, bader mm.
Faktisk er Uv-strålingen næsten fordoblet når du er under vand som f.eks. i poolen på badeferien.

 • 1 time i solen kl. 09.00 om morgenen giver samme mængde Uv-stråling som 15 min. i solen kl. 13.00. Det er derfor kun et vejledende tal og yderst vigtigt at påføre sig!
 • En faktor 50 beskytter kun med få procent mere end en faktor 20.
 • Uanset faktor tal vil produktet aldrig kunne blokere 100% for UV-stråling og derfor vil man stadig kunne få en dejlig solbrun hud. Den brune kulør vil endda kunne holde længere, hvis den er opnået på en sund og fornuftig måde med brug af solcreme. Hvis man derimod har opnået den solbrune kulør med rødme og forbrændinger vil huden hurtigere skalle af og dermed miste farve.

Så argumentet for at man ikke bruger solcreme, fordi man ønsker farve er fuldstændig forkert. Du vil altid blive brun, det kan ingen solfaktor forhindre, men den forhindre at du ikke skader din hud undervejs og du ikke risikere permanente pigmentforandringer nu eller i fremtiden og risikoen for hudkræft.

 

Pigmentforandringer kan ligge dybt i huden, helt tilbage fra barndommen, senere hen i livet og pludselig bryde ud. Også er det der bare en permanent tilstand i huden som kræver langt mere arbejde, behandlinger og produkter at mindske. Og ligesom soleksem; når du først er ramt vil du blive ramt af det igen og igen og igen.

Se i videoen her hvordan der stadig kan ligge solskader under hudens overflade som du ikke kan se med det blotte øje.

 

Solens mere alvorlige side…..
Hud- og modermærkekræft skyldes især udsættelse for uv-stråling fra solen og solarie og det

anslås af WHO at op til 90 % af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft er direkte årsag uv-stråling….
Et chokerende tal!!

Endnu mere chokerende hvorfor der så, ikke er ret mange som ikke bruger en solcreme dagligt når vi allerede har løsningen; SOLCREME!

Vi fornemmer ofte på vores kunder at de tænker: ”åhhh den smører om solcreme har vi hørt så mange gange og det er bare et salgstrick.”
Men det er det IKKE! -Vi kan jo være ligeglade med om folk vil gamble med deres hud og i værste tilfælde liv. Men vi ved hvor vigtigt det er!

Vi ser dagligt kvinder og mænd komme i klinikken og er kede af deres for tidlig ældet hud og pigmentforbrændinger og hører oftere og oftere om tilfælde af hud- og modermærkekræft. Vi gør alt for at stoppe den negative udvikling og vi råder jer fordi vi ved hvad det gør ved huden nu og på sigt.

 

Endnu et argument vi hører fra vores kunder er, at de ikke vil bruge penge på en solfaktor fordi de “ikke gider at påføre endnu et produkt som ”kræver tid” eller at de hellere ønsker sig en dagcreme med faktor i.”
Det er også korrekt at de cremer kan man få derude… Men der er dog en negative side ved valg af dagcreme med solfaktor i.

Det skyldes at selve formlen i dagcremen vil blive forringet hvis den også skal indeholde SPF. Cremens formel vil fylde for meget med begge dele i og cremen vil blive fed og sej og derfor nedprioritere man i de 2i1 cremer de plejende aktive ingredienser en dagcreme også skal have.
Det vil svarer til at man kun giver huden et æble med i ”madpakken” som skal vare hele dagen, hvor hvis man både påfører dagcreme OG SPF ovenover, så har du givet din hud en ordentlig madpakke med så den ikke bliver ”sulten” i løbet af dagen. Dagcremen i sig selv, har også alt efter produkt et formål; opstrammende, fugtgivende, beroligende mm. og de aktive ingredienser bliver nedjusteret hvis den også skal indeholde SPF. Derfor anbefaler vi en dagcreme efter hudtype og behov og ovenpå en solcreme.

Tidsmæssigt tager det ikke mere end et halvt minut længere, det bliver hurtigt en vane også længe solcremen trækker hurtigt ind så er man ikke tvunget til at vente med at påføre makeup evt.

 

“Jeg vil heller bruge penge på et anti-age produkt end en solcreme….”

Se på billederne og se for jer selv at solcremen i sig selv ER et forebyggende anti-age produkt!
Dette er et studie for tvillinger, hvor den ene har anvendt solcreme hele livet og hvor den anden tydeligvis ikke har.

 

 

 

 

 

“Vi skal jo bruge solens stråler for at få D-Vitamin så jeg bruger ikke solcreme.”
Et argument som også mange bruger for ikke at anvende solcreme.
Men det er sådan at solcremen, ikke blokere 100% for solen og derfor tillader det stadig huden at danne D-Vitaminet.
D-Vitamin kan også optages igennem fødevarer som f.eks. fede fisk, mælk, kød og lever.

Ifølge Sundhedsstyrelsen, får man sit D-vitamin gennem en solbevidst adfærd i sommerhalvåret og gennem kosten.
Om sommeren får vi opfyldt D-vitamin-depoterne også selvom vi opholder os i skyggen, bruger solcreme, eller bliver inde i tidsrummet 12-15. De fleste danskere får tilstrækkeligt D-vitamin fra solen, når de i hverdagen opholder sig kort tid udendørs og solbeskytter sig, hvis de er ude i mere end 20 minutters tid i timerne midt på dagen.

Hvis du f.eks. er i solen cirka 15 minutter 2-3 gange om ugen midt på dagen eller i lidt længere tid i tidsrummet uden for middagstimerne i sommerhalvåret, så får du fyldt dine D-vitaminlagre helt op. Så mere skal der ikke til og trods vi har set dårlige somre så er der nok D-Vitaminer på lager.
Lageret af D-vitamin kan kroppen tære på om vinteren, hvor vi ikke kan få D-vitamin fra solen. Huden stopper med at danne D-vitamin, når der er dannet nok. Der er derfor ikke vundet noget.

 

Det er et sundhedstegn at være brun sådan ser mange på det at have kulør.
Mange bruger faktisk frasen: ”Jeg ser mere sund ud med farve”

Men det er en virkelig forkert drejning hele solproblematikken har taget. Og vi fører det videre til vores børn at gentage dette.

For de færreste ved hvorfor vi bliver brune.
Så her kommer en lille forklaring om den brune kulør, vi forbinder med et sundhedstegn.
Når huden bliver udsat for solens UV-stråler sender huden besked til hudens Melanocytter som straks påbegynder en beskyttelses aktion. Den begynder at producere Melanin som er den brune farve vi kan se på huden. Sammenlign det med kroppens rullegardin eller en paraply af farve som den slår ud for at skærme kroppens indre for solens stråler. Den forsøger at holde det ude for at beskytte kroppen.

Så det er slet ikke en positiv reaktion – tværtimod negativt for kroppen!
Og følgevirkningerne for huden kan være katastrofale. Bliver huden solskoldet, er den skadet, og selv om rødmen går væk, lagres skaden i huden.
Når skaden er sket…. Ser og oplever vi pigmentforandringerne, skjolder, plamager og pletter så er den lille ”fabrik” Melanocytten ødelagt og i stedet for at brede en jævn fordeling af de brune pigmenter så kan den kun ”sprøjte” i plamager og pletter. Samtidig sker der en vild forvirring og ukontrollerbar produktion og der overproducers pludselig i stedet for at have en almindelig jævn fordeling og produktion.

 

Andre facts om solens stråler og påvirkning af huden:

 • 5-6 min i solarie svarer til 14 dages badeferie i højsæsonen.
 • Intensiteten af strålingen i solariet kan sammenlignes med solens styrke ved ækvator.
 • Ved brugen af solarie giver det 20% øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man i det hele taget bruger eller har brugt solarium, mens der er 60% øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man har brugt solarium, inden man fylder 35 år.
 • Jo tidligere et barn udsattes for megen UV-stråling og solskoldninger, jo større risiko har det for at udvikle kræft i huden senere i livet.
 • I Danmark konstateres der årligt 2250 tilfælde af modermærkekræft (malignt melanom) og som i resten af Skandinavien er hyppigheden af sygdommen stigende med ca. 5 % om året. Der diagnosticeres ca. 16.500 nye tilfælde af almindelig hudkræft.
 • Samtidig er ozonlaget over Danmark faldet med ca. 20 %, hvorved en stigende andel af de farlige UV stråler når ned på jorden.
 • Vand reflekterer solens stråler med mindst 10%. Sne og is med op til 90%. Sand og cement med op til 30%.
  Græs med op til 3%. Så man kan altså godt blive brun under en parasol.

 

Kalahari´s solcreme med SPF 40 er et mineral baseret produkt og tilført et kemisk filter.
Den indeholder ligeledes:

 • Kigelia Africana som arbejder intenst med solskader i huden og virker opstrammende.
 • Marula Oil en ikke fedtende olie som virker plejende og foryngende.
 • Mongongo Olie som er naturens egen natulige solfaktor 12, rig på Vitamin E og Omega 6 og virker beroligende.
 • Titanium Dioxid øger ilttilførslen til hudens celler og tilfører huden en naturlig glød.
 • EU og FDA godkendte solfiltre.
 • Duft og parfume fri og kan bruges af hele familien.
 • Reef Safe som betyder at dens kemiske filter ikke påvirker havet, dyreliv, økosystemet og havets koraller.
 • Let og blød konsistens og absorberes hurtigt i huden og lader huden ”ånde” igennem.

Den klister ikke og giver ikke huden et hvidt skær. Det er oftest de to sidste argumenter hvorfor kunder undlader solcreme, men er du i tvivl så er du mere end velkommen ned i klinikken og afprøve den!

Køb den her